0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

İran - Aşkabat Uçak Bileti

İran - Aşkabat uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

İran Şehir Rehberi

Ülkemize olan yakın coğrafyası ve Türkiye’ye benzer kültür yapısı göz önüne alındığında İran, mutlaka gidilmesi gereken ülkelerden biri olarak görülmektedir. Ülkemize kara sınırı olan bu ülke, turistler için son derece güzel tarihi ve kültürel mekanlara sahip olmakla birlikte mutlaka görülmesi gereken yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde hemen İran uçak bileti alarak bu benzersiz tarihi ve kültürel güzelliklere bir adım daha yaklaşabilir ve İran bavulunuza hazırlamaya başlayabilirsiniz.

İran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İran, tarihi milattan önce 4000’lere kadar dayanan oldukça eski bir medeniyet olmaktadır. Bu anlamda pek çok antik tarihi ve kültürel yapıya sahip olmaktadır. Konumu nedeniyle Ortadoğu’da önemli bir güç merkezi haline gelmiş ve sürekli bu güç mücadelelerine sahne olmuştur. Ülkenin başkenti Tahran olmak ile birlikte konuşulan dil Farsça olmaktadır. Tahran dışında Urumiye, Tebriz, Yezd ve İsfahan gibi önemli şehirleri bulunmaktadır. İran’ın nüfusu Türkiye’ye oldukça yakın olmak ile birlikte 81 milyon civarında olmaktadır.

İran’a Nasıl Gidilir?

İran Güneybatı Asya’da, literatürde Ortadoğu denen bölgede yer almaktadır. Güneyinde Fars Körfezi yer almakta ve Ermenistan, Irak, Türkiye, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkeler ile sınır komşusu olmaktadır. İran’a İstanbul ve Ankara’dan neredeyse her gün uçak seferleri düzenlenmektedir. Kara sınırımız olması nedeniyle kara yol ile de ulaşım olmasına rağmen en çok tercih edilen ulaşım hava yolu ile yapılmaktadır.

İran Nasıl Bir Yer?

İran çoğunlukla kurak iklime sahip olan bir ülke olmaktadır. Hazar Denizi’ne sahip olduğu kıyı kesimlerinde yarı tropikal iklim özellikleri görülmektedir. İslam kültürünün bolca görüldüğü ülkede kültürel değerler ve tarihi mekanlar görülmeye değer manzaralar oluşturmaktadır. İran yıl içinde pek çok turist çekmektedir.

İran İçin Vize Gerekir Mi?

Yıl içerisinde pek çok Türk turisti ağırlayan İran, bazı durumlarda vize şartı aramamaktadır. Örneğin eğer sadece turistik amaç ile ülkeyi ziyaret edecekseniz vize şartı olmamaktadır. Eğer turist olmanın dışındaki amaçlar için gidecekseniz ise vize şartı aramaktadır.

İran – Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer

İran’a ülkemizden ulaşım hava yolu İstanbul ve Ankara şehirlerinden neredeyse her gün yapılmaktadır. İran’a kara yolu ile sınırımız olsa da en çok uçak ile ulaşım tercih edilmektedir. İran uçak bileti alarak seyahat etmek isteyen vatandaşlar için Türkiye – İran hava yolu ile iki buçuk saat sürmektedir.

İran’da Gezilebilecek Yerler

İran hem müslüman bir ülke hem de tarihi çok eskilere dayanan bir medeniyet olması sebebiyle pek çok tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerinden dolayı yıl boyu turist almaktadır. Bu yazıda bu tarihi ve kültürel bölgeler ile ilgili kısaca bilgi verilecektir.

Bazar – Bozurg (Büyük Pazar): Tahran’ın en büyük pazarı olan bu alan, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’ya benzemektedir. Bu anlamda şehrin ekonomisinin kalbinin bu alanda attığını söylemek yanlış olmayacaktır. Pazar içerisinde İran’a ait pek çok kültürel değer görülebilmekte ve adeta ülke boyu gezilse görüleceklerin bir örneğini oluşturmaktadır. Bu nedenle İran’a yapılacak gezilerde bu pazara uğramak mutlaka gerekmektedir.

Ulusal Halı Müzesi: Bu müze ünlü İran halılarının görülebileceği en iyi müzelerden biridir. Müzede 16. yüzyıldan kalma en seçme halılar görülmekte ve müze Lale Parkı’nın kuzeyinde yer almaktadır. İran’ın kültürel motiflerini görmek isteyen turistlerin mutlaka uğraması gereken alanlardan biri bu müze olmaktadır.

Sa’dabat Sarayı Müzesi: Tahran’ın kuzeyinde ve şehir merkezine oldukça uzak bir lokasyon da bulunan saray, Şah Rıza Pehlevi’nin ikamet adresi olmaktaydı. Son Şah’ın yaşantısının izlerinin görüldüğü bu sarayda 18 farklı müze bulunmaktadır. Müzelerin hepsi aynı anda açık olmamak ile birlikte gitmeden önce mutlaka kısa bir tarih okuması yapılması tavsiye edilmektedir.

Arkeoloji Müzesi: İran’ın tarihinin milattan önce 4000’li yıllara kadar gittiğinden bahsedilmişti, işte bu müze bunun bir kanıtı niteliğinde olmaktadır. Suş şehrinde bulunmuş olan Hammurabi Kanunları’ı bu müzede bulunmak ile birlikte tuzlu bir ortamda öldüğü için günümüze kadar neredeyse bozulmadan gelmiş olan tuz adam da bu müzede bulunmaktadır.

Özgürlük Anıtı: Anıt 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. yılı sebebiyle yapılmıştır. Anıtta 2500 adet taş bulunmak ile birlikte bunlar yüz yüze bakmaktadır. Anıtın içerisinde İran Müzesi bulunmakta ve en üst katında eşsiz bir Tahran manzarası bulunmaktadır.

Belirtilen mekanlar İran gezilerinde mutlaka uğranması gereken yerler olmak ile birlikte tabii ki İran gezisi bu mekanlar ile sınırlı kalmamalıdır. Aşağıda geziniz boyunca mutlaka uğramanız gereken lokasyonları sizler için derledik.

  • Ulusal Mücevher Müzesi / Tahran
  • Derbend / Tahran
  • Tochal Teleferik / Tahran
  • İmam Humeyni’nin Mezarı / Tahran
  • Şairler Antı / Tebriz
  • Arg-e Tebriz / Tebriz
  • Azerbaycan Müzesi / Tebriz
  • Kapalı Çarşı / Tebriz
  • Mescid- i Kabud / Tebriz
  • El Gölü / Tebriz

Bu gibi yerler İran’da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve kültürel mekanlar olarak karşımıza çıkmak ile birlikte İran seyehatinizde çok daha fazlasını mutlaka göreceksinizdir.

 

İran Şehirleri

 

İran’da Ostan adı verilen 31 adet idari bölge olmaktadır. Başkenti ise Tahran şehridir. Diğer önemli şehirlerin arasında Tebriz, İsfahan, Yezd gibi şehirler sayılmaktadır. Tarihi ve kültürel alanlar açısından eşsiz olan bu ülke turistler için olddukça güzel bir ülke olmaktadır. Her şehrinde ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan bu ülkeyi gezmek için bir an önce İran uçak bileti alıp yolculuğunuzu planlamaya başlayabilirsiniz. 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Aşkabat Şehir Rehberi

Aşkabat 1881 yılında kurulmuş bir Türkmenistan şehridir. Şehir, İran sınırının 25 km kuzeyinde, Kopet Dağları eteklerinde yer almaktadır. 2013 resmi istatistiklerine göre, nüfusu yaklaşık 1.000.000 kişidir.Şehrin adı Aşkabat, aşk ve abad anlamına gelen Farsça "eshg" kelimesinden geliyor. Aşkabat aynı zamanda Türkmenistan'ın başkenti ve Türkmenistan’ın en büyük sanayi, bilim ve kültür merkezidir.Aşkabat, çok sayıda devlet kurumunun yanı sıra ilginç anıtlar ve ilgi çekici yerlere ön plana çıkmaktadır. Böylece Aşkabat birkaç kez Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Bunlardan birincisi, en çok beyaz mermer yapısıyla inşa edilmiş sahip şehir olarak;  Nitekim Aşkabat'ta bu tür yapıların sayısı 543 ve şehirdeki mermer kaplama toplam alanı 4,5 milyon metrekare! İkincisi, şehrin en yüksek bayrak direği (133 metre) için. Üçüncüsü, en büyük dönme dolap için. Dördüncüsü, toplam 15 hektarlık çeşmeli en büyük çeşme kompleksi "Oğuzhan ve Oğulları" için!  Ve son olarak, bir yıldızın en büyük mimari anıtı (Türkmen televizyon kulesindeki “Oğuzkhan Yıldızı”) da Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor. Aşkabat'ta ziyaret etmek için çok ilginç bir yer, bizzat Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı olan Türkmenbaşı'nın yazdığı “Rukhnama” kitabının anıtıdır. Türkmenler için kutsal sayılan kitap, ilk Cumhurbaşkanının biyografisini, ülke tarihini, Türkmenistan halkının uyması gereken temel emir ve ahlaki ilkeleri anlatıyor. 

Aşkabat’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Aşkabat, Türkmenistan’ın başkenti olarak ön plana çıkmaktadır. Aşkabat’a seyahat etmek için Aşkabat şehrin de bulunan Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Aşkabat uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Türkmenistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Turkmen Air’den  Aşkabat uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye-Aşkabat arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Aşkabat arası uçakla 3 saat 45 dakika sürmektedir. 

Aşkabat Gezilecek Yerler

Türkmen Halı Müzesi:  Halı dokumacılığı, Türkmenistan'ın nesilden nesile aktarılan en eski sanatlarından biridir. Halılar, Türkmen göçebeleri için katlanabilir duvarlar yapmak ve zemin kaplamak için kullanılan, onları soğuktan koruyan önemli bir öğeydi. Sanat o kadar hayati önem taşır ki, en yaygın tasarımlar Devlet bayrağı ve ambleminde yer alır. Türkmen Halı Müzesi, bu karmaşık sanatın o zamandan beri en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini göstermek için 1994 yılında kuruldu.

Nisa Harabeleri : Aşkabat'ın yaklaşık 18 kilometre batısında, eski Part İmparatorluğu'nun önemli bir şehri olan Nisa'nın kalıntıları yer almaktadır. Site, Eski ve Yeni Nisa'dan oluşur ve ikincisi MÖ 3. yüzyılda geliştirilmiştir. İki site, büyüleyici öğeler yaratmak için yabancı ve geleneksel kültürel unsurları birleştiren eski bir medeniyetin hikayesini anlatıyor. Arkeolojik kanıtlar, kalıntıların din ve devlet işlevleri için kullanıldığına işaret ediyor.

Gypjak Camii: Türkmenbaşı Ruhy Camii olarak da bilinen Gypjak Camii, Türkmenistan'daki ana cami ve aynı zamanda Orta Asya'daki türünün en büyüğüdür. 2002 yılında Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov tarafından yaptırılmış ve Aşkabat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki memleketi Gypjak'ta inşa edilmiştir.

Alem Kültür ve Eğlence Merkezi: Aşkabat'taki Alem Kültür ve Eğlence Merkezi, dünyanın en büyük kapalı dönme dolabına ev sahipliği yapmaktadır. Resmi olarak 2012'de açılan 95 metre yüksekliğindeki yapı, ikisi yerin altında olmak üzere altı kattan oluşuyor. 

Güzel Sanatlar Müzesi: Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesi, 1927 yılında Rus heykeltıraş AA Karelin tarafından kurulmuştur ve en büyük Sovyet-Türkmen sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Eşit derecede etkileyici altın kaplama iki katlı bir binada, büyük bir rotunda yer almaktadır. Müzenin geniş koleksiyonu, yerel ve uluslararası sanatçıların 6.000'den fazla grafik çalışmasını, heykelini ve resmini içeriyor. 

Türkmenistan Ulusal Müzesi: Türkmenistan Ulusal Müzesi yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve 500.000'den fazla parçaya ev sahipliği yapar. 1990 yılında kurulan, her biri Türkmenistan tarihinin farklı bir yönünü araştıran yedi galeriden oluşuyor. Bu sergilerin en ilginci, binlerce yıl öncesine ait nadir eşyalar ve sanat eserleriyle arkeoloji ve etnografya bölümlerinde bulunur.

 

 

 

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store