0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Aşkabat - Türkmenabat Uçak Bileti

Aşkabat - Türkmenabat uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Aşkabat Şehir Rehberi

Aşkabat 1881 yılında kurulmuş bir Türkmenistan şehridir. Şehir, İran sınırının 25 km kuzeyinde, Kopet Dağları eteklerinde yer almaktadır. 2013 resmi istatistiklerine göre, nüfusu yaklaşık 1.000.000 kişidir.Şehrin adı Aşkabat, aşk ve abad anlamına gelen Farsça "eshg" kelimesinden geliyor. Aşkabat aynı zamanda Türkmenistan'ın başkenti ve Türkmenistan’ın en büyük sanayi, bilim ve kültür merkezidir.Aşkabat, çok sayıda devlet kurumunun yanı sıra ilginç anıtlar ve ilgi çekici yerlere ön plana çıkmaktadır. Böylece Aşkabat birkaç kez Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Bunlardan birincisi, en çok beyaz mermer yapısıyla inşa edilmiş sahip şehir olarak;  Nitekim Aşkabat'ta bu tür yapıların sayısı 543 ve şehirdeki mermer kaplama toplam alanı 4,5 milyon metrekare! İkincisi, şehrin en yüksek bayrak direği (133 metre) için. Üçüncüsü, en büyük dönme dolap için. Dördüncüsü, toplam 15 hektarlık çeşmeli en büyük çeşme kompleksi "Oğuzhan ve Oğulları" için!  Ve son olarak, bir yıldızın en büyük mimari anıtı (Türkmen televizyon kulesindeki “Oğuzkhan Yıldızı”) da Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor. Aşkabat'ta ziyaret etmek için çok ilginç bir yer, bizzat Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı olan Türkmenbaşı'nın yazdığı “Rukhnama” kitabının anıtıdır. Türkmenler için kutsal sayılan kitap, ilk Cumhurbaşkanının biyografisini, ülke tarihini, Türkmenistan halkının uyması gereken temel emir ve ahlaki ilkeleri anlatıyor. 

Aşkabat’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Aşkabat, Türkmenistan’ın başkenti olarak ön plana çıkmaktadır. Aşkabat’a seyahat etmek için Aşkabat şehrin de bulunan Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Aşkabat uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Türkmenistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Turkmen Air’den  Aşkabat uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye-Aşkabat arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Aşkabat arası uçakla 3 saat 45 dakika sürmektedir. 

Aşkabat Gezilecek Yerler

Türkmen Halı Müzesi:  Halı dokumacılığı, Türkmenistan'ın nesilden nesile aktarılan en eski sanatlarından biridir. Halılar, Türkmen göçebeleri için katlanabilir duvarlar yapmak ve zemin kaplamak için kullanılan, onları soğuktan koruyan önemli bir öğeydi. Sanat o kadar hayati önem taşır ki, en yaygın tasarımlar Devlet bayrağı ve ambleminde yer alır. Türkmen Halı Müzesi, bu karmaşık sanatın o zamandan beri en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini göstermek için 1994 yılında kuruldu.

Nisa Harabeleri : Aşkabat'ın yaklaşık 18 kilometre batısında, eski Part İmparatorluğu'nun önemli bir şehri olan Nisa'nın kalıntıları yer almaktadır. Site, Eski ve Yeni Nisa'dan oluşur ve ikincisi MÖ 3. yüzyılda geliştirilmiştir. İki site, büyüleyici öğeler yaratmak için yabancı ve geleneksel kültürel unsurları birleştiren eski bir medeniyetin hikayesini anlatıyor. Arkeolojik kanıtlar, kalıntıların din ve devlet işlevleri için kullanıldığına işaret ediyor.

Gypjak Camii: Türkmenbaşı Ruhy Camii olarak da bilinen Gypjak Camii, Türkmenistan'daki ana cami ve aynı zamanda Orta Asya'daki türünün en büyüğüdür. 2002 yılında Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov tarafından yaptırılmış ve Aşkabat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki memleketi Gypjak'ta inşa edilmiştir.

Alem Kültür ve Eğlence Merkezi: Aşkabat'taki Alem Kültür ve Eğlence Merkezi, dünyanın en büyük kapalı dönme dolabına ev sahipliği yapmaktadır. Resmi olarak 2012'de açılan 95 metre yüksekliğindeki yapı, ikisi yerin altında olmak üzere altı kattan oluşuyor. 

Güzel Sanatlar Müzesi: Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesi, 1927 yılında Rus heykeltıraş AA Karelin tarafından kurulmuştur ve en büyük Sovyet-Türkmen sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Eşit derecede etkileyici altın kaplama iki katlı bir binada, büyük bir rotunda yer almaktadır. Müzenin geniş koleksiyonu, yerel ve uluslararası sanatçıların 6.000'den fazla grafik çalışmasını, heykelini ve resmini içeriyor. 

Türkmenistan Ulusal Müzesi: Türkmenistan Ulusal Müzesi yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve 500.000'den fazla parçaya ev sahipliği yapar. 1990 yılında kurulan, her biri Türkmenistan tarihinin farklı bir yönünü araştıran yedi galeriden oluşuyor. Bu sergilerin en ilginci, binlerce yıl öncesine ait nadir eşyalar ve sanat eserleriyle arkeoloji ve etnografya bölümlerinde bulunur.

 

 

 

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Türkmenabat Şehir Rehberi

Türkmenabat, Türkmenistan'ın doğu kesiminin merkezi ve nüfus bakımından en büyük ikinci şehridir. Amu Darya Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Uzun zaman önce Buhara emirliğinin Chardzhui denen kalesi (dört kanal) orada duruyordu. Amu Darya geçişini göçebe kabilelerin saldırılarından korudu. 1886'da Trans-Hazar Demiryolu, kaleye ulaştığında, önce askeri sonra da sivil yerleşim yeri haline geldi. 1901'de nehrin karşısındaki demiryolu köprüsü inşa edildi. 1940 yılında şehrin adı yeni bir transkripsiyonda yeniden yazıldı - Chardzhou. 1999'da Chardzhou, Türkmenabat ("Türkmenler tarafından yaratılmıştır") olarak yeniden adlandırıldı. Türkmenabat bugün gelişmiş bir sanayi ve kültür merkezidir.

 

Türkmenabat’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Türkmenabat, Türkmenistan’ın en büyük ikinci şehri olarak ön plana çıkmaktadır. Türkmenabat’a seyahat etmek için Türkmenabat şehrin de bulunan Türkmenabat Uluslararası Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Türkmenabat uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Türkmenistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Turkmen Air’den  Türkmenabat uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye- Türkmenabat arası uçakla kaç saat?

İstanbul- Türkmenabat arası uçakla 3 saat 45 dakika sürmektedir. 

Türkmenabat Gezilecek Yerler

Eski Amul Yerleşimi: Amul'un antik yerleşim yerindeki kalıntılar, Amul'un hükümdarının kalesiydi. İl merkezine yaklaşık 10 km. Mesafede Türkmenabat girişine yakın konumdadır. 10. yüzyılda antik yerleşim, suyla dolu geniş bir hendekle çevrili,  duvarlı bir kaleydi. Gece gündüz savaşçılar (sarabazlar) tarafından korunmaktaydı.

Allamberdar Türbesi: Allamberadar Mozolesi (Almutasir), 11. yüzyıldan kalma bir mimari anıttır. Türbe binası, Kuzey Horasan'ın mevcut erken yapıları arasında en büyüğüdür.

Astana-baba Türbesi: Türbe, cami ve türbeden oluşan anıt kompleksinin bir parçasıdır. Nitekim çeşitli dönemlerde yeniden inşa edilmiştir.

Kervansaray Dayakhatyn: En büyük karavan serai Dayakhatyn (Bai-Khatyn), 11.-12. yüzyıl mimarisinin anıtıdır. Amul'dan (Türkmenabat) Khoresm'e giden ortaçağ yolunda bulunmaktadır.

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store