0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Aşkabat - Iğdır Uçak Bileti

Aşkabat - Iğdır uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Aşkabat Şehir Rehberi

Aşkabat 1881 yılında kurulmuş bir Türkmenistan şehridir. Şehir, İran sınırının 25 km kuzeyinde, Kopet Dağları eteklerinde yer almaktadır. 2013 resmi istatistiklerine göre, nüfusu yaklaşık 1.000.000 kişidir.Şehrin adı Aşkabat, aşk ve abad anlamına gelen Farsça "eshg" kelimesinden geliyor. Aşkabat aynı zamanda Türkmenistan'ın başkenti ve Türkmenistan’ın en büyük sanayi, bilim ve kültür merkezidir.Aşkabat, çok sayıda devlet kurumunun yanı sıra ilginç anıtlar ve ilgi çekici yerlere ön plana çıkmaktadır. Böylece Aşkabat birkaç kez Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Bunlardan birincisi, en çok beyaz mermer yapısıyla inşa edilmiş sahip şehir olarak;  Nitekim Aşkabat'ta bu tür yapıların sayısı 543 ve şehirdeki mermer kaplama toplam alanı 4,5 milyon metrekare! İkincisi, şehrin en yüksek bayrak direği (133 metre) için. Üçüncüsü, en büyük dönme dolap için. Dördüncüsü, toplam 15 hektarlık çeşmeli en büyük çeşme kompleksi "Oğuzhan ve Oğulları" için!  Ve son olarak, bir yıldızın en büyük mimari anıtı (Türkmen televizyon kulesindeki “Oğuzkhan Yıldızı”) da Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor. Aşkabat'ta ziyaret etmek için çok ilginç bir yer, bizzat Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı olan Türkmenbaşı'nın yazdığı “Rukhnama” kitabının anıtıdır. Türkmenler için kutsal sayılan kitap, ilk Cumhurbaşkanının biyografisini, ülke tarihini, Türkmenistan halkının uyması gereken temel emir ve ahlaki ilkeleri anlatıyor. 

Aşkabat’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Aşkabat, Türkmenistan’ın başkenti olarak ön plana çıkmaktadır. Aşkabat’a seyahat etmek için Aşkabat şehrin de bulunan Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Aşkabat uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Türkmenistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Turkmen Air’den  Aşkabat uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye-Aşkabat arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Aşkabat arası uçakla 3 saat 45 dakika sürmektedir. 

Aşkabat Gezilecek Yerler

Türkmen Halı Müzesi:  Halı dokumacılığı, Türkmenistan'ın nesilden nesile aktarılan en eski sanatlarından biridir. Halılar, Türkmen göçebeleri için katlanabilir duvarlar yapmak ve zemin kaplamak için kullanılan, onları soğuktan koruyan önemli bir öğeydi. Sanat o kadar hayati önem taşır ki, en yaygın tasarımlar Devlet bayrağı ve ambleminde yer alır. Türkmen Halı Müzesi, bu karmaşık sanatın o zamandan beri en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini göstermek için 1994 yılında kuruldu.

Nisa Harabeleri : Aşkabat'ın yaklaşık 18 kilometre batısında, eski Part İmparatorluğu'nun önemli bir şehri olan Nisa'nın kalıntıları yer almaktadır. Site, Eski ve Yeni Nisa'dan oluşur ve ikincisi MÖ 3. yüzyılda geliştirilmiştir. İki site, büyüleyici öğeler yaratmak için yabancı ve geleneksel kültürel unsurları birleştiren eski bir medeniyetin hikayesini anlatıyor. Arkeolojik kanıtlar, kalıntıların din ve devlet işlevleri için kullanıldığına işaret ediyor.

Gypjak Camii: Türkmenbaşı Ruhy Camii olarak da bilinen Gypjak Camii, Türkmenistan'daki ana cami ve aynı zamanda Orta Asya'daki türünün en büyüğüdür. 2002 yılında Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov tarafından yaptırılmış ve Aşkabat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki memleketi Gypjak'ta inşa edilmiştir.

Alem Kültür ve Eğlence Merkezi: Aşkabat'taki Alem Kültür ve Eğlence Merkezi, dünyanın en büyük kapalı dönme dolabına ev sahipliği yapmaktadır. Resmi olarak 2012'de açılan 95 metre yüksekliğindeki yapı, ikisi yerin altında olmak üzere altı kattan oluşuyor. 

Güzel Sanatlar Müzesi: Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesi, 1927 yılında Rus heykeltıraş AA Karelin tarafından kurulmuştur ve en büyük Sovyet-Türkmen sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Eşit derecede etkileyici altın kaplama iki katlı bir binada, büyük bir rotunda yer almaktadır. Müzenin geniş koleksiyonu, yerel ve uluslararası sanatçıların 6.000'den fazla grafik çalışmasını, heykelini ve resmini içeriyor. 

Türkmenistan Ulusal Müzesi: Türkmenistan Ulusal Müzesi yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve 500.000'den fazla parçaya ev sahipliği yapar. 1990 yılında kurulan, her biri Türkmenistan tarihinin farklı bir yönünü araştıran yedi galeriden oluşuyor. Bu sergilerin en ilginci, binlerce yıl öncesine ait nadir eşyalar ve sanat eserleriyle arkeoloji ve etnografya bölümlerinde bulunur.

 

 

 

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Iğdır Şehir Rehberi

Ülkemizin en doğusun yer alan Iğdır, 1992 yılında Kars’tan ayrılarak il statüsüne kavuştu. Ermenistan, İran ve Azerbaycan ile sınır komşusu olması nedeniyle hem kültürel anlamda çeşitliliğe sahiptir, hem de ülkemizin üç ülkeyle sınırı olan tek şehridir. Sönmüş eski bir volkanik dağ olan Ağrı dağı, ilin İran ile sınırını belirler. Avrupa’nın da en yüksek doruğu olması nedeniyle ulusal ve uluslararası dağcıların ilgi odağı olan Büyük Ağrı Dağı, 5.165 m yüksekliğe sahip. İlde Selçuklular döneminden günümüze ulaşan Harmandöven Kervansarayı ile Karakoyunlular döneminden kalan Koçbaşı Mezarlar, görebileceğiniz yerler arasında. Piknik ve doğayla iç içe bir tatil için ise Aras Nehri kenarı tercih edilebilir.

Iğdır Gezilecek Yerler

Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi

Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi : Bu anıt 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermeni saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır. Her ay 4.000 civarında ziyaretçi müzeyi gezmektedir. 350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır.

Karakale Harabesi (Ören Yeri)

Iğdır Ovası’nın batısında, Ermenistan sınırında, savunmaya elverişli bir konumda kurulmuş olan Karakale, Sürmeli Çukuru’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olup, Urartular’a belki daha da eskilere dayanır. Ancak, 1664 ve 1840 yıllarında meydana gelen depremlerde, kale duvarları tahrip olmuştur.

Meteor Çukuru

Doğubayazıt ilçesinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak Sınır Kapısının 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska’daki meteor çukurundan sonra, dünyadaki ikinci büyük meteor çukurudur. 

Bu çukurun, 1892 yılında düşen büyük bir göktaşı tarafından oluşturulduğu sanılmaktadır. Çünkü derinliği 60 metreyi, çapı 35 metreyi bulan bu silindirik doğal kuyu, tersiyer kalkerlerini örten kalın ve çatlaklı bazaltlar içinde, geceleyin birdenbire açılmış, o gecenin sabahında Gülveren köyünün kaynak suları bulanık olarak akmıştır.

Tuzluca Tuz Mağaraları

Tuz mağaraları Tuzluca ilçesinde bulunmaktadır. 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Tünellerde bulunan havanın bir çok solunum yolu hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Günlük 60 ton tuz üretilmektedir.

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store