0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Aşkabat - Bağdat Uçak Bileti

Aşkabat - Bağdat uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Aşkabat Şehir Rehberi

Aşkabat 1881 yılında kurulmuş bir Türkmenistan şehridir. Şehir, İran sınırının 25 km kuzeyinde, Kopet Dağları eteklerinde yer almaktadır. 2013 resmi istatistiklerine göre, nüfusu yaklaşık 1.000.000 kişidir.Şehrin adı Aşkabat, aşk ve abad anlamına gelen Farsça "eshg" kelimesinden geliyor. Aşkabat aynı zamanda Türkmenistan'ın başkenti ve Türkmenistan’ın en büyük sanayi, bilim ve kültür merkezidir.Aşkabat, çok sayıda devlet kurumunun yanı sıra ilginç anıtlar ve ilgi çekici yerlere ön plana çıkmaktadır. Böylece Aşkabat birkaç kez Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir. Bunlardan birincisi, en çok beyaz mermer yapısıyla inşa edilmiş sahip şehir olarak;  Nitekim Aşkabat'ta bu tür yapıların sayısı 543 ve şehirdeki mermer kaplama toplam alanı 4,5 milyon metrekare! İkincisi, şehrin en yüksek bayrak direği (133 metre) için. Üçüncüsü, en büyük dönme dolap için. Dördüncüsü, toplam 15 hektarlık çeşmeli en büyük çeşme kompleksi "Oğuzhan ve Oğulları" için!  Ve son olarak, bir yıldızın en büyük mimari anıtı (Türkmen televizyon kulesindeki “Oğuzkhan Yıldızı”) da Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor. Aşkabat'ta ziyaret etmek için çok ilginç bir yer, bizzat Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı olan Türkmenbaşı'nın yazdığı “Rukhnama” kitabının anıtıdır. Türkmenler için kutsal sayılan kitap, ilk Cumhurbaşkanının biyografisini, ülke tarihini, Türkmenistan halkının uyması gereken temel emir ve ahlaki ilkeleri anlatıyor. 

Aşkabat’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya bölgesinde yer alan Aşkabat, Türkmenistan’ın başkenti olarak ön plana çıkmaktadır. Aşkabat’a seyahat etmek için Aşkabat şehrin de bulunan Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Havalimanı kullanabilirsiniz. Alacağınız Aşkabat uçak bileti sayesinde Türk Havayolu Şirketleri veya Türkmenistan’ın ulusal hava yolu şirketi olan Turkmen Air’den  Aşkabat uçak bileti alarak seyahat edebilirsiniz. 

Türkiye-Aşkabat arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Aşkabat arası uçakla 3 saat 45 dakika sürmektedir. 

Aşkabat Gezilecek Yerler

Türkmen Halı Müzesi:  Halı dokumacılığı, Türkmenistan'ın nesilden nesile aktarılan en eski sanatlarından biridir. Halılar, Türkmen göçebeleri için katlanabilir duvarlar yapmak ve zemin kaplamak için kullanılan, onları soğuktan koruyan önemli bir öğeydi. Sanat o kadar hayati önem taşır ki, en yaygın tasarımlar Devlet bayrağı ve ambleminde yer alır. Türkmen Halı Müzesi, bu karmaşık sanatın o zamandan beri en önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini göstermek için 1994 yılında kuruldu.

Nisa Harabeleri : Aşkabat'ın yaklaşık 18 kilometre batısında, eski Part İmparatorluğu'nun önemli bir şehri olan Nisa'nın kalıntıları yer almaktadır. Site, Eski ve Yeni Nisa'dan oluşur ve ikincisi MÖ 3. yüzyılda geliştirilmiştir. İki site, büyüleyici öğeler yaratmak için yabancı ve geleneksel kültürel unsurları birleştiren eski bir medeniyetin hikayesini anlatıyor. Arkeolojik kanıtlar, kalıntıların din ve devlet işlevleri için kullanıldığına işaret ediyor.

Gypjak Camii: Türkmenbaşı Ruhy Camii olarak da bilinen Gypjak Camii, Türkmenistan'daki ana cami ve aynı zamanda Orta Asya'daki türünün en büyüğüdür. 2002 yılında Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov tarafından yaptırılmış ve Aşkabat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki memleketi Gypjak'ta inşa edilmiştir.

Alem Kültür ve Eğlence Merkezi: Aşkabat'taki Alem Kültür ve Eğlence Merkezi, dünyanın en büyük kapalı dönme dolabına ev sahipliği yapmaktadır. Resmi olarak 2012'de açılan 95 metre yüksekliğindeki yapı, ikisi yerin altında olmak üzere altı kattan oluşuyor. 

Güzel Sanatlar Müzesi: Aşkabat Güzel Sanatlar Müzesi, 1927 yılında Rus heykeltıraş AA Karelin tarafından kurulmuştur ve en büyük Sovyet-Türkmen sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Eşit derecede etkileyici altın kaplama iki katlı bir binada, büyük bir rotunda yer almaktadır. Müzenin geniş koleksiyonu, yerel ve uluslararası sanatçıların 6.000'den fazla grafik çalışmasını, heykelini ve resmini içeriyor. 

Türkmenistan Ulusal Müzesi: Türkmenistan Ulusal Müzesi yaklaşık 15.000 metrekarelik bir alanı kaplar ve 500.000'den fazla parçaya ev sahipliği yapar. 1990 yılında kurulan, her biri Türkmenistan tarihinin farklı bir yönünü araştıran yedi galeriden oluşuyor. Bu sergilerin en ilginci, binlerce yıl öncesine ait nadir eşyalar ve sanat eserleriyle arkeoloji ve etnografya bölümlerinde bulunur.

 

 

 

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Bağdat Şehir Rehberi

Irak’ın başkenti olan Bağdat aynı zamanda ülkenin en karabalık şehridir. Dicle Nehri’nin her iki yakasına da kurulmuştur. Bağdat ismi Farsça’da Tanrı anlamına gelen “bag” ve verilen anlamına gelen “dad” kelimelerinden oluşmuştur. Tanrı’nın armağanı anlamına gelmektedir. 634 yılında Müslümanlar tarafından fethedilen şehirde halen İslam hakimiyeti sürmektedir. Yazları kuru ve çok sıcak, kışları ise yumuşak ve serin olarak geçer. Ekonomisi’nin çoğunu petrol ihracatı oluşturmaktadır. Bağdat uçak bileti alarak bu şehri keşfetmeye gidebilirsiniz.

Bağdat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bağdat, yüzyıllar boyunca İslam medeniyetinin bilim, kültür ve ticaret merkezi olmuştur. Aynı zamanda dünyanın en eski medeniyetleri olarak kabul edilen Babil, Seleukia, Medain gibi şehirlerin yakınına kurulmuştur. Halkının çoğu Arapça konuşur ve para birimi olarak Irak dinarı kullanılır. Bağdat'ta insanların birçoğu yöresel elbise olan kandura giyerler. Bağdat uçak bileti alarak tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kadim şehri ziyaret edebilirsiniz.

Bağdat’a Nasıl Gidilir?

Irak’ın  başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Bağdat, Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Bağdat’a İstanbul Havalimanı’ndan her gün uçuş gerçekleşmektedir. Karayolu ile sınırımız olmasına rağmen genellikle Bağdat uçak bileti alarak havayolu ile ulaşım tercih edilmektedir.

İstanbul-Bağdat arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Bağdat arası uçakla 2 saat 17 dakika sürmektedir. 

Bağdat  Gezilecek Yerler

Yüzyıllar boyunca bir çok medeniyeti bünyesinde barındırmış, içerisinde bir çok etnik gurubu ve kültürü yaşatmış, Irak’ın en büyük kenti Bağdat, turistler için gezip görülecek bir çok eser sunmaktadır. Gelin hep birlikte Bağdat’ta gezebileceğiniz yerleri sıralayalım…

Babil Antik Kenti: Bağdat’ın 100 kilometre dışında bulunan, Akat ve Sümerler gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Babil Antik Kenti Bağdat ziyaretiniz sırasında mutlaka gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Abbasi Sarayı: Abbasiler döneminden günümüze kadar ulaşan sayılı yapılardan biri olan Abbasi Sarayı görkemli yapısıyla sizi tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Günümüzde üniversite olarak kullanılan yapı Bağdat’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden…

El Askeri Camii: Şii Müslümanlar için dünyadaki ibadetler arasındaki en önemli yapıların başında gelir. Mavi renkli çinileri ve kubbesinin altın olması bu Camii’yi diğerlerinden ayıran en önemli özellikleri arasında geliyor.

Irak Ulusal Müzesi: Bağdat’ın merkezinde bulunan Müze, Irak’ta kurulmuş veya yaşamış onlarca medeniyetin eserlerini barındırıyor. 

Bağdat’ta Ne Yenir Ne İçilir?

Orta Doğu’nun en köklü ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehir Bağdat, tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanında mutfağı ile de adından söz ettiriyor. Bir çok kültür ile harmanlanmış yapısı Bağdat’ın mutfak kültürüne de yansımış durumda. Peki Bağdat’ta Ne Yenir Ne İçilir? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım…

Karaharman Pilavı: Halk arasında “Firik Pilavı” olarak da bilinen Karaharman Pilavı, Buğdayların ateşte yakılmasıyla hazırlanır.

Şıhılmahşi: Kelime olarak “Dolmaların Şahı” anlamına gelen bu yemek bildiğimiz Karnıyarık yemeğinden bir farkı yok. 

Tepsi Baytinijan: Kuzu etinin patlıcana sarılmasıyla yapılan Tepsi Baytinijan, Bağdat’ta hemen hemen her restoranında bulunan bir yemektir.

Zilbiye: Genellike sabah kahvaltılarında tüketilen Zilbiye, Kıyma, soğan, tuz, baharat ve bol undan yapılır.

 

Listemizde yer almayan daha onlarca Bağdat mutfağının eşsiz yemeklerini Bağdat’ı keşfettikten sonra tatmak için Bağdat uçak bileti’niz hava-yollari.com’da!

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store