Türkmenistan, İran, Afganistan, Özbekistan, Kazakistan ve Hazar Denizi ile sınır komşusu olan Orta Asya ülkesidir. Yazları uzun, sıcak, kışları soğuk ve kurak geçen subtropikal çöl iklimine sahiptir.Ülkenin çoğu çöl olmasına ve başkent Aşkabat'ın 1948 depreminde neredeyse tamamen yok olmasına rağmen, Türkmenistan birkaç büyüleyici şehir merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Türkmenistan uçak bileti alarak rahatlıkla Türkmenistan’a seyahat edebilirsiniz.

 

Darvaza Gaz Krateri

Bu çarpıcı site, Türkmenistan'ı gezen herkesin listesinde olmalıdır. Bazen Cehennem Kapıları olarak da adlandırılan bu 230 fit genişliğindeki deliğin içinde 1971'den beri yanan büyük bir ateş var.

Gonur Tepe

İnsanların Türkmenistan'ı gezmeye karar vermelerinin ana nedenlerinden biri, orada kazılan antik bronz çağı köylerini görmektir. Gezi turunuza ekleyebileceğiniz birçok köy varken, Gonur Tepe'deki köy muhtemelen tüm Türkmenistan'da görülecek en iyisidir. Köy ilk olarak 1972'de keşfedildi ve şimdi halka açık olarak hizmet vermektedir.

Türkmenistan Bağımsızlık Anıtı

Bu inanılmaz derecede büyük anıt. 27 Türkmenistan kahraman heykeline ev sahipliği yapıyor. Heykelin merkezinde ki dev bir Saparmurat “Türkmenbaşı” Niyazov heykeli var.

Turabeg Khanym Kompleksi

Bu muhteşem 12. yüzyıl manzarası, Türkmenistan'ın en gözde turistik yerlerinden biri olsa da, gerçekte ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Birçok insan bunun bir türbe olduğuna inanıyor, ancak diğerleri bunun bir taht odası olabileceğini düşünüyor.

Sultan Sencer Türbesi

 Sultan Sencer türbesi, Büyük Selçuklu Sultanı Sencer'in Türkmenistan'ın Merv şehrinde bulunan türbesi. Büyük Selçuklular´da iki katlı olan kümbet adı verilen yapılardan farklı olarak tek katlı inşa edilmiştir. Tuğlaların değişik şekillerde dizilmesiyle oluşturulan süslemeler ilgi çekicidir.

 

Merv

Orta Asya'nın İpek Yolu üzerindeki ünlü Oasis şehirlerinden biriydi. İddialara göre Merv, 12. yüzyılda dünyanın en büyük şehriydi. Hindu dininin burada Hinduizmin dünyanın merkezi ilan ettiği Meru Dağı'nda başladığına inanılıyor.

 

Kategoriler: Seyahat Rehberi